GARAGE van ROOTSELAAR      WANKELDAG 1  Februari 


Ontstekingsperikelen bij Van Rootselaar Technic in Bolsward
 
Een klein clubje van even meer dan 10 man (13 om precies te zijn: Rob den H., Wilco B., Rob Muller en Zoon, CvonK, KH Lichtenwagner, Jan de Jong -uit BelgiŰ-, Gerard Entius, Sjaak Zonruiter en Sjaak de Man, Arjen Boon, Jvan der Veen uit Emmen 2x RE5, en ikke, maar ik tel eigenlijk dubbel, dus 14) waren naar Ger en Bianca getogen om daar Ger's verhaal aangaande ontstekingen aan te horen. Middels een proefbank met daarop een standaard ontsteking konden we de vonken zien overvliegen.

De HKZ-opstelling gaf al een heel ander beeld, sterkere vonk, ook bij lage spanning en hoge toerentallen. Klap op de vuurpijl was, het was te verwachten, de toverdoos die Ger ontwikkeld heeft, en voorlopig als DSI door het leven gaat. De verschillen zijn verbluffend: al bij zeer lage accuspanning een optimale ontsteking, en dat gaat door tot in de hoogste toerentallen. Alle aanwezigen zijn onder de indruk, en Ger ook, dat ie uit de wirwar van draadjes en klemmetjes alle proefopstellingen in ÚÚn keer aan de praat kreeg. Slechts 1 keer was er even een plusdraad zoek, maar nadat deze was aangesloten kon het schouwspel weer beginnen.

Voor de Wankelmotor wil Ger nog een speciale bobine toevoegen aan de set. De bobine waar mee getest werd is helaas niet meer leverbaar. Ger zoekt een oplossing hiervoor zodat het DSI systeem ook voor de Wankelmotor optimaal gaat presteren. Ook voor de Spider, en voor 4-bougie motoren zal een oplossing worden ontwikkeld. Een andere ontwikkeling is wellicht de toekomstige fabricage van nieuwe bougie's voor de Ro 80! Ook hiervoor wordt momenteel de nodige research gedaan. Tenslotte wordt er ook nog aandacht gegeven aan de afnemende hoeveelheid nieuwe trocho´de's; zoals het nu is gebruikt men harde toplijsten en slijt het loopvlak van de trocho´de. Beter is het dan ook volgens Ger, om zachtere afdichtingen te ontwikkelen, zodat de trocho´de's gespaard blijven. Het is heel wat eenvoudiger om toplijsten te produceren, dan nieuwe of gereviseerde trocho´de's.

  
Al met al gebeurt er dus genoeg, daar in Bolsward!
 
Om meer mensen de gelegenheid te geven het bedrijf en de producten te leren kennen, zullen we in de zomer nogmaals naar Bolsward afreizen. U leest er straks alles over in het clubblad van de NSU Club, de NSU Varia.
 
 Jaap Tijman

Foto's boven zijn gemaakt door Sjaak Zonruiter. Die was in de buurt om een Prinz 4 op te halen en kwam even langs met Sjaak de Man.
De foto's onder zijn gemaakt door vaste medewerker Wilco Boer.