MOTORTEST UNIT -motorbok-                     


         GOSEWIN BOS            KEES BOS                                                             update: 09-06-03

  BLOKKENFEEST >8-12-02

In samenwerkwerking met de makers van nsu-ro80.com is er op 8 december een blokkenfeest gehouden met als doelstelling het wereldrecord wankelmotoren in en uitbouwen te verbreken, hetgeen lukte. Gosewin's testbank werd de hele dag op de proefgesteld. Maar liefst 3 motoren waarvan de kwaliteiten onbekend waren werden aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen. De Wankelcompressiemeter (foto 3) was een belangrijk en oordeelvellend instrument, soms viel het mee, soms viel het tegen. Met een heftruck werden de motoren in de testbank gehesen. Indien u belangstelling heeft om ook eens een motor getest te zien dan moet u contact met Gosewin Bos opnemen. Alles uiteraard tegen een redelijke vergoeding.
FUNCTIONEEL

Een primeur, nog nooit is er in Nederland een testbank voor de motor van de NSU Ro 80 gebouwd. Gosewin Bos is er echter in geslaagd om dit voor elkaar te boxen. Eindelijk is er een mogelijkheid om motoren te testen en af te stellen. De motorbok zoals de testbank ook wordt genoemd is volledig functioneel, zelfs een toerentel-klokkenspel ontbreekt niet. Het hele bouwproces werd enthousiast ondersteund door de lassende schoonvader van Gosewin. Pas nadat de hele constructie van een strakke poedercoatlaag (schrijf je dat zo?) was voorzien mocht de webmaster in gezelschap van de nu al legendarische Geurt van Burken er enkele foto's van maken. Een bocht in het uitlaatgedeelte  ontbrak nog aan het geheel. Geurt bood geheel spontaan aan om dit ontberekende bochtenwerk -ook wel 'Hosenrohr' genaamd-  te zullen maken. De maten werden direct nauwkeurig opgenomen. Onder het genot van een warme chocolademelk werd er verder driftig gefilosofeerd.

 

GELUID

Hoewel de testbank op dit moment al operationeel is, moeten we nog wachten op WANKEL-GEURT zodat de geluidsproductie voor/door Gosewin binnen redelijke grenzen komt. Gosewin is toch al een beetje gevoelig voor geluid, zo wist hij te melden dat de computer waarmee hij dagelijks op deze website vertoeft, is voorzien van nog al vreemde spinternieuwe Oldenzaalse ruisarme ventilatoren. Ja, het moet werkelijk niet gekker worden. Op de Veluwe heerste deze avond een aangename stilte.  Besef wel dat u getuige bent van een bijzondere gebeurtenis die zijn gelijke nog zoekt!

Jaap Tijman is de grote afwezige in dit verhaal.

Bekijk de eerste foto's.

 


-
Binnenkort de eerste test resultaten. Uiteraard ontbreekt een wankel compressiemeter niet.

BACK TO FOTOALBUM INDEX