NEWS  - DIT IS DE Ro 80 NIEUWSPAGINA     NACHRICHTEN -        

NIEUWS

            ...  GOTO OUD NIEUWS1                                                    - update: 13-07-2004 -


23-08-03 Er is weinig te melden op dit moment, velen zijn net terug van vakantie. We zijn aan het overdenken wat we deze komende winter allemaal gaan doen. Zo is het eerste gepruts aan de winkelwagen al op de site te zien maar er deugt nog niks van. Het zal nog wel ff duren voordat we onze onderdelen op het internet kunnen bestellen. Diverse nieuwe eigenaren van een Ro 80 kunnen we als lid begroeten. Het lijkt alsof de belangstelling toeneemt. Als u onderdelen voor uw Ro nodig hebt dan gewoon mailen janhullegie@planet.nl of bellen 0487 515071
13-06-03: beste motor ter wereld in Mazda RX-8
De RENESIS rotatiemotor van de nieuwe Mazda RX-8 is onderscheiden als ‘International Engine of the Year.’ Deze prestigieuze onderscheiding wordt door 50 journalisten uit 22 landen toegekend.

RX-8 VANAF 40.995 EURO

11-februari-2003
Mazda houdt woord: de RX-8 is een stuk betaalbaarder dan zijn voorganger. Net geen 41 mille vraagt de Japanse fabrikant in Nederland voor de 192-pk uitvoering van de RX-8. Dat is aanzienlijk minder dan de 155.450 gulden (pakweg 70.000 euro) die de RX-7 halverwege de jaren negentig kostte. De sterkste variant, wiens rotatiemotor 240 pk levert, kost op vijf euro na vijftig mille. De RX-8 staat augustus in de showroom. Ook Mazda's nieuwe kleintje, leverbaar vanaf 1 mei, is voorzien van een prijskaartje. De instapprijs van de Mazda 2 is in Nederland vastgesteld op 13.900 euro. Daarvoor krijg je de sleutels van de 1.2 Exclusiv. Die heeft standaard al zes airbags, ABS en EBD en centrale vergrendeling. De 1.4 is er vanaf 14.600 euro. In juni wordt de diesel leverbaar. Deze CiTD kost 17.350 euro. De sportieve 100 pk 1.6 staat voor net geen achttien mille in de prijslijst.

LE MANS 2004

Dat Bentley Le Mans heeft gewonnen is leuk, maar het grote nieuws is, dat er volgend jaar in de prototype-klasse weer Wankelmotoren zijn toegestaan.
Hier is een pdf document waar onder artikel 5 staat dat rotatiemotoren toegestaan zijn voor 2004! Nu maar hopen dat Mazda -zelf, of een team dat wil rijden met een rotatiemotor erbij zal zijn. Sinds de overwinning van 1991 mogen ze dus weer, de concurrentie is gewaarschuwd!

International Engine of the Year
Alle krachtbronnen tussen de 1.0 liter en 4.0 liter die dit jaar leverbaar zijn, werden door de juryleden beoordeeld op prestaties, verbruik, rijeigenschappen en verfijning. De succesvolle toepassing van geavanceerde technologieën wordt extra beloond.

De motoren worden verdeeld over 12 categorieën. Mazda’s RENESIS rotatiemotor werd door de jury benoemd tot “Best New Engine of 2003” en beste krachtbron in de categorie van 2.5 liter tot 3.0 liter. Dit laatste is opmerkelijk gezien het feit dat de Mazda RENESIS krachtbron een cilinderinhoud van slechts 1308cc heeft.

Acht van de twaalf categoriewinnaars streden om de “International Engine of the Year 2003 Award”. De Mazda RENESIS krachtbron versloeg Volkswagen’s V10 Diesel en BMW’s M3 motor als winnaar van deze prestigieuze onderscheiding. Saillant detail was de stemming van de Duitse juryleden. Zij verkozen de Japanse Mazda krachtbron boven de beide Duitse motoren. In totaal stemden 44 van de 50 juryleden voor de RENESIS krachtbron.

Mazda Rotatiemotoren
Rotatiemotoren verschillen totaal van conventionele zuigermotoren. Een triangelvormige rotor vormt het kloppende hart. Deze zuigt het brandstof/luchtmengsel aan en perst het mengsel door de cilinder langs vier verbrandingsfases. Een rotatiemotor is lichter en compacter dan een zuigermotor.

Mazda heeft meer dan 1,8 miljoen auto’s met een rotatiemotor geproduceerd en is op dit moment de enige fabrikant die de rotatie technologie nog toepast. De Mazda Cosmo Sport was in 1967 de eerste Mazda met rotatie technologie. In de daarop volgende jaren werd deze technologie door Mazda verder ontwikkeld. Halverwege de zeventiger jaren bestond van elk Mazda model een versie met rotatiemotor. In 1978 werd de allereerste RX-7 geïntroduceerd.

In 1991 slaagde Mazda erin om met de Mazda 787B de legendarische 24 uur van LeMans te winnen. Hiermee leverde Mazda het bewijs voor de betrouwbaarheid en het prestatieniveau van de rotatiemotoren. Op dat moment was Mazda al de enige fabrikant met vertrouwen in de rotatie technologie.

Later dit jaar zal de rotatie technologie een nieuw tijdperk ingaan met de introductie van de Mazda RX-8. Deze volbloed sportwagen onderscheid zich niet alleen door de beste krachtbron ter wereld, maar ook door de ‘Freestyle’ achterdeuren, die tegen de rijrichting in opengaan. Door de prijs vanaf 40.995 euro en de ruimte voor vier personen is de Mazda RX-8 een van de eerste volbloed sportwagens waarvan met het hele gezin kan worden genoten.

 

  08-06-2003: over 10 dagen begint het int. NSU treffen in België
 23ST International TREFFEN 2003  BELGIUM CHEVETONGE in zuid België , van donderdag 19 juni tot zondag 22 juni. meer info op de website van NSU Belgium www.nsu.be  Programma als gebruikelijk...alhoewel de Belgen staan er om bekend een treffen speciaal te kunnen maken. Tot 30 april kostte deelname euro 35,00, nu na 1 mei euro 45,00. Voor de Nederlanders is dit de gelegenheid om eens grotere aantallen Ro's te kunnen aanschouwen. Het is beslist niet ver en in een landschappelijk fraaie omgeving. Historisch is er ook veel te beleven, veel kastelen en kloosters zijn er te bezoeken. Menig Belgisch abdijbiertje kent hier zijn oorsprong. Net over de grens kunt u een uitstapje maken naar Sedan. In Sedan bevindt zich het grootste fort/kasteel van Frankrijk. Frankrijk verloor hier de oorlog van 1870 op de slagvelden rond de stad en dat zit ze nog steeds niet lekker. Info: Guy Walraed Tel + Fax : 0032 24522649  E-mail treffen2003@nsu.be

Wanted! Gesucht! Gezocht.
The webmaster is searching for a leather chair like the one he has already above.
Type 2 Audi

Der webmaster sucht eine lederne Stuhl, so wie auf das Foto zu sehen ist. Typ Audi

De webmaster zoek een zwart (evt bruin) lederen voorstoel, links of rechts. wie weet er iets? Type 2 is maar een jaar geleverd geweest, namelijk modeljaar 73. Daarna alleen voor VW directieleden en op speciaal verzoek. De webmaster heeft in Duitsland een set kunnen kopen, maar nu ontbreekt er een stoel, kun je toch na laten maken zult u denken.. Dat kan altijd nog. Een goede fles wijn voor de gouden tip.

 22-05-03:- De wankelavond volgende week vrijdag gaat niet door, in plaats daarvan zou er zou een "testbok-middag" bij Kees Bos thuis worden georganiseerd. Door omstandigheden kunnen we nu nog geen datum noemen. Het zal nu waarschijnlijk een zaterdag worden na het internationale treffen in België. Voor de komende vrijdag zelf is ook te melden dat diverse leden sowieso niet hadden kunnen komen.

In de Telegraaf van afgelopen woensdag stond in de rubriek 'Auto van toen' een stuk over de Ro 80 te lezen, het ging over de z.g. gele Pon Ro. De auteur houdt er weinig originele vooroordelen op na. Maar ja, ieder bericht is welkom. titel van het stuk:- Prachtig maar niet succesvol. Hij (auteur Jeroen Jongeneel) staat versteld van het soepele karakter van de motor...en schrikt een beetje van het verbruik. Zeker een TDii-tje gewend!  Er worden wel redelijke prijzen genoemd.

 09.-11.05.2003:-  Iets om de komende zaterdag te vullen, er zullen diverse Nederlandse Ro 80 eigenaren naar toe gaan. Je moet er wel vroeg bij zijn.

Frühjahrstreffen des Ro 80 Club Deutschland in Holland.

Beim Frühjahrstreffen in Hengevelde in der Gemeinde 'Hof van Twente' findet unsere erste Mitgliederversammlung im Ausland statt. Bei anderen Clubs mit internationaler Mitgliederschaft ist es schon lange üblich, dass die Mitgliederversammlung reihum in allen europäischen Ländern stattfindet. Wir haben Holland als ersten ausländischen Tagungsort gewählt, da die Niederländer in unserem Club das größte Kontingent an Auslands-Mitgliedern darstellen. Die Provinz Twente ist ein beliebtes Erholungsgebiet (Wandern, Radfahren) mit einer großen Anzahl alter Gutshöfe und Landsitze und ist von vielen Teilen Deutschlands, vor allem dem Nordwesten, gut zu erreichen.

Einladung zur JHV, Tagesordnung der JHV, vorläufige Programm zum Frühjahrstreffen (Stand: 01/2003) sowie Anreisebeschreibung
 01-05-03:- Een interessant verhaal over het inbouwen van een Mazda 13 B blok in de Ro 80 kunt u lezen in het 'fotoalbum' van Dick Flower.   (Engels)

Interesting story : how to make a Mazda conversion by Dick Flower

  • Bij Jaap tijman kunt u vanaf nu het Ro 80 fotoboek Wankel im Blick bestellen hij heeft ze in voorraad.  Het boek staat hieronder beschreven.  Kosten 15 euro.  E-mail:  snurky@zonnet.nl .
 27-04-03:- Veel nieuw foldermateriaal op de site gezet, ga naar folders.
 
 
Laatste 10 bezoekers
1. 23 april 15:37 Cisco Systems, Inc., Verenigde Staten
2. 23 april 15:38 COMindico Australia, Australië
3. 23 april 15:38 Cisco Systems, Inc., Verenigde Staten
4. 23 april 15:45 Cisco Systems, Inc., Verenigde Staten
5. 23 april 15:58 America Online
6. 23 april 16:33 SAP AG, Walldorf, Duitsland
7. 23 april 16:48 COMindico Australia, Australië
8. 23 april 16:53 COMindico Australia, Australië
9. 23 april 17:20 Ferrari, Maranello, Italië
10. 23 april 17:27 Planet Internet, Nederland

Zo rond 17,30 uur zag de lijst van laatste bezoekers er zo uit. Ze zijn ons op het spoor! FF goed kijken.
      Bron: Nedstat.

 

   
24-04-03:- Wat het nieuws betreft moeten jullie steeds mee gaan kijken op de hoofdpagina (HOME), daar wordt onder 'covershot' het laatste en nog verse nieuws neergezet. Dat wil niet zeggen dat het hier niet meer te zien zal zijn. Deze plek is meer voor het lang lopende nieuws. In het fotoalbum zijn 3 nieuwe fotoseries te zien van de hand van Wilco Boer. Ook is er een fotoverslag van de oldtimerbeurs in Zuidlaren.

 

27-03-03:- Denken jullie aan de Wankel-praatavond morgenavond (vrijdag 28-03-03) in Garderen? Eetcafé Het lagerhuis Dorpsstraat 26 Garderen (Tel. 0577-462 407) info: Goos Bos 055-3661541. Diverse mensen hebben reeds toegezegd te zullen komen. Vanaf een uur of acht.

24-03-03:- In het menu links is een nieuwe rubriek verschenen: --FOLDERS-- die heeft u waarschijnlijk altijd al gemist. Ik ben er maar eens aan begonnen omdat de "wel-edel-geprezen Jaap -folder- Tijman" met een interessante serie beelden kwam aanzetten. Zo blijkt dat de in diverse landen bepaald niet altijd de zelfde inhoud en vormgeving werd gebruikt. Dat is vooral leuk te zien in de eerste en oudste Ro 80 folder die bij het úitkomen 'werd verspreid.---------->En op diverse plaatsen op de site zijn andere nieuwe items toegevoegd, zoek ze maar eens mooi op.


12.03.03:-  Wankel im Blick  -nieuw wankelboek-
Paul Botzenhardt fotografiert NSU Spider · RO 80 · Mercedes C 111

Paul Botzenhardt (1914-2000) war einer der am meisten „gedruckten“ Autofotografen Deutschlands. Er arbeitete in den 50er, 60er und 70er Jahren für Industrie und Presse. „Seine Spezialität waren Auto-Motive, wie sie kein zweiter Fotograf jener Jahre verwirklichte: die Kombination aus strenger Technik, softer Erotik und heiterem Alltag“ (Christian Steiger).

Im Jahre 2001 erwarb Peter Kurze das Archiv. Nach wochenlanger Sortierarbeit zeigte es sich, dass Botzenhardt viele Wankel-Fahrzeuge abgelichtet hatte. Aus dem Fundus wurden die interessantesten und schönsten Bilder herausgesucht, um sie in diesem Bildband zu präsentieren.

96 Seiten, 21 x 30 cm, Bestellnr. 85446, 14,90 EURO

Jaap Tijman van de NSU club Nederland heeft er 20 besteld. >>>>>>adressen

 

23.02.03 Dit staat op de Duitse Ro 80 site, leden van de Nederlandse NSU-club zijn welkom. (bericht Eef Sluiter)

09.-11.05.2003  Frühjahrstreffen des Ro 80 Club Deutschland in Holland.

Beim Frühjahrstreffen in Hengevelde in der Gemeinde 'Hof van Twente' findet unsere erste Mitgliederversammlung im Ausland statt. Bei anderen Clubs mit internationaler Mitgliederschaft ist es schon lange üblich, dass die Mitgliederversammlung reihum in allen europäischen Ländern stattfindet. Wir haben Holland als ersten ausländischen Tagungsort gewählt, da die Niederländer in unserem Club das größte Kontingent an Auslands-Mitgliedern darstellen. Die Provinz Twente ist ein beliebtes Erholungsgebiet (Wandern, Radfahren) mit einer großen Anzahl alter Gutshöfe und Landsitze und ist von vielen Teilen Deutschlands, vor allem dem Nordwesten, gut zu erreichen.

programma        U heeft acrobat reader nodig om dit te lezen.

 

15.02.03: bij AANBOD ( ook links in het menu) staan sinds vandaag een paar leuke aanbiedingen. Als je toch een Ro wilt kopen dan is het nu of nooit!

Het was trouwens gezellig druk op de AUTORAI en met in totaal 5 wankelaars werden de auto's van de huidige generatie vergeleken met de vormen van de Ro 80, geen vergelijk dus. Rob den Hartog heeft zijn nieuwe Toyota avensis al op de stand van die club bewonderd. Bij Mazda hadden we eigenlijk de nieuwe RX 8 willen zien, nou die was er mooi niet, wel een duffe tunnel met wat info beklik de foto rechts.. Niet goed gedaan Mazda boys! Wel nog een paar nederlandse RX 8 folders gescoord. Na afloop hebben we bij Jaap Tijman een colafestijn aangericht. In het documentatiecentrum van Jaap, eigenaar van de grootste "wankel papier en modelberg" ter wereld hebben we onze ogen uitgekeken, als je soms denkt dat je alles al weet...


Tijdelijk het autonieuws van de RAI ook hier te lezen.

/www.nsu-ro80.com

03-02-03: de foto's van de Wankeldag bij Ger van Rootselaar zijn binnen gekomen, een verslag van Jaap Tijman staat er nu ook bij. Overal op de site updates gemaakt vooral in het fotoalbum, wat vinden jullie van dit lettertype*? *(Tahoma)


29-01-03 Minichamps heeft zojuist een model 1:43 uitgebracht van de Mercedes C 111, direct bestellen bij de automodellendealer.
Let op de wankelavond van vrijdagavond A.S. gaat niet door. Het hele spul is deze keer te vinden een dag later bij Ger van Rootselaar. INfO: ZIE HIERONDER!! (29-12-02).

Bij Pressfoto staan 5 nieuwe onbekende persfoto's. Ik heb ze van de gebroeders Roseleir uit België gekregen.

De laatste tijd is de webmaster regelmatig samen met Gosewin Bos op pad geweest om Ro80's of onderdelen daarvan te kopen in binnen en buitenland. Binnen een week zal er een verslag met foto's te zien zijn. Zijn de auto's op het internet wel zo mooi als ze op de digitale foto's lijken? In de praktijk valt het vaak tegen!!


 09-01-2003: ER IS WEER EEN vierde UPDATE VAN ENGINE INSIDE, nu de zaak slijpen en meten. In het fotoalbum zijn diverse pagina's van een nieuwe jas voorzien, ook zijn er op diverse pagina's nieuwe inhoud en nieuwe afbeeldingen te zien. Trouwens ik keek net naar mijn vingertoppen en die zijn helemaal glad geworden...


06-01-2003: TENTOONSTELLING

De Wankel tentoonstelling in het Auto- und Technik-Museum Sinsheim titel: --De Wankelmotor --Gefascineerd door deze uitvinding-- loopt ook nog steeds (tot 23 maart 2003 te bezichtigen). Voor deze tentoonstelling is de in 1995 gemaakte tentoonstellingsuitgave in geheel vernieuwde vorm uitgebracht.
2e druk 2002. Formaat A4, 47 pagina's. Schrijver Kurt Möser ISBN: 3-9804015-8-8  Misschien is dit iets voor de gepensioneerde NSU liefhebber om deze saaie maand januari wat op te leuken.

The 'engine inside' kent nu al weer zijn derde update, nu ook met een bijdrage van Georges Stoelen.


02-01-03: nu ook deel twee te zien op  THE ENGINE INSIDE. Een grote verassing stond de webmaster te wachten  --a great surprice !


  31-12-2002: het geheim van de wankelmotor opgelost?

Er moest een motorblok uit elkaar, een op zich redelijk lopende motor uit 1977 liet op de testbank bij Gosewin Bos slechte compressie waarden zien.  Toplijsten en andere kenmerken waren heel goed. De motor was goed inwendig gespoeld voor aanvang van het testen, daarbij vond de webmaster ook enkele metaalschilfers met behulp van een magneet.... Nu kun je heel lang filosoferen over wat er aan de hand is, er is echter maar een manier om er achter te komen. Open maken dus.  Bekijk op de nieuwe INSIDE THE ENGINE wat de eerste helft van deze klus opleverde en doe uw voordeel met nog nooit vertoonde beelden, ja ja en ook nog de beste wensen aan alle bezoekers van de ze site voor het komende jaar!


  29-12-2002: ROOTSELAAR,  ingezonden door Jaap Tijman NSU-club Nederland.

Wat wel staat is een afspraak met Ger van Rootselaar om op 1 Februari 2003 (vanaf 11.00 UUR)  zijn bedrijf in Bolsward te bezoeken. Zo’n 25 mannen en vrouwen zijn welkom om op zaterdag 1 februari tekst en uitleg te krijgen over de door Ger ontwikkelde ontsteking, en hoewel velen van u de naam Ger van Rootselaar automatisch aan de Wankelmotor koppelen, is deze ontsteking ook geschikt voor inbouw bij conventionele motoren. Zie extra pagina (ook in het nieuwe clubblad) voor verdere gegevens over de ontsteking en het adres in Bolsward. Aanmelden kan bij mij:  020 - 669 71 44 of jaap@nsu.nl ) en mocht u ’s avonds willen blijven eten in Bolsward, geef dat dan ook even door, dan kunnen we wat regelen. In verband met deze dag is wel de Wankelpraatavond van 31 januari komen te vervallen! Deze dag is  bij voldoende plaats ook toegankelijk voor niet NSU leden.


19-12-2002 ---- LOTS of NEW PAGES and UPDATES

Zoals u misschien al wel in de gaten heeft is de hele website op vrijwel enkele pagina's na bijgewerkt. De webmaster zal nu de vertalers weer eens vragen om in deze toch wat koude periode de tekstverwerker weer eens ter hand te nemen. De auto staat in de garage en er kan dus volop gewerkt worden aan de site.

As you can see the website has been updated on almost ervery page. the webmaster will ask the translators to do some homework. The car is in the garage, and it is cold outside.  Time to do some typing in  your own language? You can ask me!!  hug@telebyte.nl


14-12-02 ---  Zojuist bij PARTS (menu links) een bijzonder aanbod gezet, want waar koop je nog een fabrieksnieuwe voorkop? Bij COLORS heb ik een aantal auto's aan de reeks kleuren toegevoegd. Niet altijd is het ook juist. Daar heb ik uw hulp ook bij nodig. Misschien heeft u nog wel een foto liggen met een bijzondere Ro-kleur.

Look at PARTS  - a new front for sale, COLORS has also been revisited, but wat's still wrong with it? Send me pictures please!!


12-12-02---  PROFILE

Profile, het tijdschrift over Audi werd deze morgen in mijn handen gedrukt door een autominnende collega. Hier, dit moet je even lezen. In het decembernummer staat een artikel over de nieuwe A8. Zijn vinger wees op blz. 19 de volgende passage aan: --Wij besluiten tot het eerst rustig bestuderen van het interieur in deze nieuwe top-Audi, want dat verdient ieders bewondering. Een bijzondere limousine, prachtige materialen, luxe accessoires en een fraai design. Zo zitten we niet alleen op geheel elektrisch verstelbare en verwarmbare sportstoelen, maar zien we ook een middelgroot stuurwiel dat met zijn ronde hart en relatief dunne spaken duidelijk is geïnspireerd op het exemplaar in de vroegere 'NSU Ro 80', een eind jaren zestig evenzo revolutionaire auto binnen het concern. etc - Het begin is er dus, dan nu -na het stuur- de rest van de Ro nog als voorbeeld gebruiken. Leuk zoiets te lezen in een inleiding over het nieuwe vlaggeschip van Audi. Misschien moeten we eens contact opnemen met de heren van Audi-nl, om een of twee Ro's op de komende RAI tentoon te stellen.


 08-12-02  BLOKKENFEEST

In samenwerkwerking met de makers van nsu-ro80.com is er op 8 december een blokkenfeest gehouden met als doelstelling het wereldrecord wankelmotoren in en uitbouwen te verbreken, hetgeen lukte. Gosewin's testbank werd de hele dag op de proefgesteld. Maar liefst 3 motoren waarvan de kwaliteiten onbekend waren werden aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen. De Wankelcompressiemeter (foto 3) was een belangrijk en oordeelvellend instrument, soms viel het mee, soms viel het tegen. Met een heftruck werden de motoren in de testbank gehesen. Indien u belangstelling heeft om ook eens een motor getest te zien dan moet u contact met Gosewin Bos opnemen. Alles uiteraard tegen een redelijke vergoeding. Meer weten: ga kijken op de motortestbankpagina of  kijk ff naar het logo van  motortestbank


30-11-02 GARDEREN
-WEBMASTER: gisteravond naar de tweemaandelijkse Wankel-bijeenkomst in Garderen geweest samen met Geurt van Burken. Deze zeer druk bezochte avond (12 pers.) verliep buitengewoon gezellig omdat Pfenningmeester Jaap Tijman -in verband met het 'een-en-twintig jarig bestaan van de club'- de beurs op de kop had gezet. Vele bitterballengarnituren volgden..Geurt had een paar fraaie uitlaten bij zich. Wilco Boer was een van de gelukkigen. Op de foto -links- ziet u het 'geluk' van Wilcoos afdruipen.. De komende week zal ik eens aandacht besteden aan roestvrijstalen uitlaten. Maar de beste maakt Geurt van Burken daar kunnen we nu alvast wel duidelijk over zijn.

Twee krasloten bij het biertje 'Deugniet' waren goed voor de eerste en ook nog de tweede prijs. Twee wel heel erg grote en ook nog volle flessen bier cadeau dus, De webmaster had het er maar druk mee -foto links-. Wat er ook gekrast werd de afgelopen maanden, niemand had kans gezien om meer te winnen dan een eenvoudige pen. De webmaster vond dat medekrasser Goos ook wel een bierflesje verdiend had. De tweede foto -rechts- toont Gosewin oftewel Goos als folderverslinder. Jaap is weer wat 'oren' rijker. Op de valreep werden er nog enkele plannen voor volgend jaar ontvouwd, maar daar kunnen we op dit moment nog nix over zeggen. Nog meer foto's zien? Ga naar het fotoalbum


24-11-02 Hallo allemaal,

Een paar weken geleden was er bij mij thuis een redacteur van het blad 'Áuto-motor-klassiek', deze heeft naar aanleiding van een onderhoud met Jaap Tijman, mijn broer en mijzelf een artikel geschreven over de Ro. Een paar dagen daarna is hij nog eens terug geweest en hebben wij een stuk met mijn Ro gereden voor een impressie, en een foto-reportage. Ik heb van deze redacteur vernomen dat het artikel in het december nummer geplaatst wordt. Het leuke is dat de redacteur mij vertelde dat er in dat zelfde nummer een oranje ro te koop staat, en hij mij vroeg of dat wat kon zijn, hij was na de rit in mijn Ro zo onder de indruk dat hij er nu zelf een wil gaan kopen. Anyway, even de kiosk in de gaten houden voor het december nummer dat er volgende week wel zal liggen. Tevens nog de complimenten voor de site, ik struin er regelmatig rond.

Groetjes, Hendrik Wijngaard


12-11-02: Eindelijk de Zijtaart rondrit staat op de site, hier is de Ro van de webmaster voor het eerst in volle glorie te zien geweest, kijk in het fotoalbum en er is nog een klein extraatje bij: de Hilversum rondrit.

Look at the pictures of an event "Zijtaart" in Holland wich took place some weeks ago. We were all together with different volkswagen motorcars.


11-11-02:  Er zijn foto's gestuurd door Wilco Boer en vervolgens in het fotoalbum gezet. Er staan een paar interessante 'Witzelmaier, foto's bij..'Je ziet maar wat je er mee doet - zei Wilco' Morgenavond komen er veel meer nieuwe foto's aan. En die staan er ook weer bij, een technische dag bij Robbert den Hartog en het zelfde bij de gebroeders Blankemeier.

Wilco Boer has send a lot of pictures, You can see them in the fotoalbum.   


16-09-02: De foto's en het verslag staan nu op de site van de Wankel gebeurtenissen Lahr. voorlopig alleen in het Nederlands. Wie zin heeft mag het in het Engels vertalen. Dan komen de andere talen vanzelf.


02-09-02: Hoe kom ik in Lahr, wat gaan we er doen?, wie gaan er naar toe? Is het ver? Zijn dit vragen voor u? -dan moet u zeker even naar de Lahr-pagina op deze site gaan. Goto the Lahr- page for info on the program and where it is situated (Dutch)


 01-09-02: Van drie Ro rijders foto's ontvangen, van Eef sluiter uit Amsterdam een reisverslag en foto's van een reis naar Frankrijk deze zomer. Sven Lundstrom (Zweden) stuurde foto's van zijn met succes gereviseerde en nu rijdende Ro. De gebroeders  uit Brabant (Jeroen en Hans) hebben ook hun plaatsje in het fotoalbum gekregen. 

  • De webmaster gaat 13, 14 en 15 september naar Lahr (D) waar een grote wankelbijeenkomst wordt georganiseerd. Op deze pagina is het programma te vinden. Hij zal er wel weer een fijn verslag van maken voor de thuisblijvers.

3 new entries in the fotoalbum, Eef sluiter (Amsterdam), Sven Lundstrom (Sweden) and the Rijkers brothers (Holland).

  • The webmaster is going to the Wankel event in Lahr(G) and a nice spin-off wil be here afterwards.

22-08-02: Henk Udding heeft een onmogelijke daad verricht; vlak voor het voormalige huis van Felix Wankel heeft hij met een fotoapparaat enkele beelden geschoten. Deze levendige beelden sluiten wonderbaarlijk aan bij de komende en volgens berichten al gearriveerde  vloedgolf van Wankel-artikelen in de media. Inmiddels zijn al diverse Wankel liefhebbers overspoeld door hebberigheid. In zijn Foto-album pagina kunt u alles hierover lezen.

Goto the Henk Udding fotoalbum page; to see some very nice pictures of the former Felix wankel House at the Bodensee.


 20-08-02: In het fotoalbum twee nieuwe zaken, de auto van Jeroen Rijkers uit Keldonk is voor het eerst op deze site te zien, en onze toch inmiddels zeer vaste medewerker Ge-Ro-rges Stoelen heeft een kort fotoverslag gemaakt van de rondrit en samenkomst te Ossogne in België. Stuurt u hem eens een E-mailtje, het zou hem goed doen. Georges sukkelt op dit moment wat met zijn gezondheid.

Two new fotoalbum items, Jeroen Rijkers and his car, and from our famous Belgian novellist; Georges Stoelen you can see what has happend at Ossogne this weekend >Mail him! Georges.Stoelen@pandora.be. You can see the pics at least..


09-08-02:  Marco Pignata-- Subject: CEMETARY IN FRANCE

Dear Jan,
I've seen the new updates...thank you very much for the english translations
..I do appreciate your availability
Regarding the cars..that is a really sad view...it is unbelivable to me that so many Ro80 were left by their owners..I know ,that's life for a car....still this is sad for so many Ros
While those wonderful Ro80s are rotting away ,many oldtimer lovers are continuing  to restore thousands of nice Alfas, MGs, Mercedes.......all nice cars for sure....but so common...while a Ro80 is such a distingueshed itemand moreover, still usable...with pleasure.
The only good point is that Monsieur Riondet is surely the best hands where these sad cars could finish their lives...at least he will savage many
spares.

Really an awful view......ciao


08-08-02: Door Jaap tijman

Het Najaarstreffen is op 13-14-15 september. Geregeld en geprikt door Herman, en die heeft geen Wankel-connecties. Wellicht was het prettiger als ons evenementencommittee e.e.a. in de peiling had gehouden, maar denk je ook niet dat de gemiddelde Wankelaar niet naar dat Najaarstreffen gaat? Ga joe naar Lahr? Het zal allemaal wel, it makes me nothing out. Markelo is wel iets dichter bij dan Lahr, voor mij dan. Misschien moeten we Herman een week verzetten? Het heeft al in het vorige clubblad gestaan, qua datum, en ik heb verders geen verontruste foontjes binnen gekregen.


08-0802: Vandaag zoals beloofd de foto's van het Ro kerkhof op de site gezet, de webmaster ontdekte bij een kleine garage in de buurt van Grenoble een waar slagveld. Maar wel mooi een plek om op terug te vallen als het Ro-tje stuk is!

Today- this one is for Marco: so as I said here before the pictures of the Ro cemetary in France as i discovered two weaks ago. Its a good place to fall back on in case of a Ro disaster on your French hollydays!

This is a specific Dutch- Belgium matter.       Georges Stoelen kwam met het volgende bericht: 

Hallo Jan,
Ik heb vandaag de uitnodiging binnengekregen van Jaap "snurky" Tijman over het NSU Treffen NL-BE.
Hoe hebben ze het voor mekaar gekregen om dit tegelijkertijd te doen met het Wankelgebeuren in Lahr Duitsland, viering 100 jarige geboortedag Felix Wankel.
We zullen met de teerlingen moeten gooien om te weten waar naartoe te gaan.
Verder nog een dikke proficiat met je site, en het fotoalbum het wordt reuze.
Groeten, Georges

04-08-02: Van Georges stoelen uit België een fotoreportage ontvangen over een bijeenkomst in Roermond op uitnodiging van Andreas Meyer. de foto's staan in het persoonlijke fotoalbum van medewerker Georges.

In de AUTOVISIE van 3 augustus (nr 16) staat een reportage van 4 pagina's  over de MAZDA RX 8 met als subtitel: Ha, daar is de wankelmotor weer. In de AUTOKAMPIOEN schijnt een redelijk geschreven stuk over de Ro 80 te staan. In de CITROExpert nr 4/2002 staan 20 ! pagina's pagina's over de Citroën M35, een soort AMI  met wankelmotor. Met uitleg over de rotatiemotor, NSU's inbreng (Spider, Ro 80, K 70).

Maar het mooiste van alles is misschien toch te lezen in het Duitse blad -Motor-Klassiek- het augustus nummer met een Mercedes C 111 op de voorpagina. Er is veel te lezen over 100 jaar wankel, wankel musea, C 111, Birotor en alles over het voormalige woonhuis van Felix wankel aan de Bodensee. En natuurlijk komt de Ro 80 regelmatig in beeld. En wees nou eens niet zo stom om ook dit weer uit te stellen! Zelfs Gosewin Bos kocht zijn tijdschrift op tijd; alhoewel hij omringd werd door snitzelz en biertjez. Keine kompromisse also!

Wie meer weet mag het zeggen of sturen.( Bedankt Gosewin, Jeroen, Marc en Jan? )


02-08-02 De webmaster is weer terug van vakantie, in het zonnige Frankrijk werd een reuze(n) ontdekking gedaan: in de buurt van Grenoble werd een Ro 80-kerhof ontdekt bij een kleine garage. Maar liefst 10 stuks Ro 80 en nog veel meer Wankel exponenten stonden in de zon te doffen en werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Helaas geen digitale camera aanwezig dus. Woensdag a.s. kunnen de foto's worden opgehaald en dan wordt het het genieten op de site. Een uiterst vriendelijke eigenaar bleek een echte wankeldeskundige te zijn. Ook niet onbelangrijk als u naar zuid Frankrijk -omgeving Alpen- gaat, dan heeft u met uw Ro mooi wel een steunpunt. Het adres volgt gelijk met de foto's


12-07-02: more info about Wankel-treffens this summer in Germany.  Follow the link.

http://www.whs-online.de/info/rotour/Felix_Wankel/hauptteil_felix_wankel.html


12-07-02: gisteren bij Jeroen Coesel op visite geweest. Hij is de nieuwe eigenaar van een door Aaldering uit Brummen geïmporteerde Ro 80 uit '73. Jeroen was aangenaam verrast geweest door de 'kwaliteit- prijsverhouding'. Nadat de webmaster de auto grondig had geïnspecteerd en Jeroen driftig meeschreef om alle tips en 'APK punten' te onthouden, besloot Jeroen op te merken dat hij het maar -wat- vervelend vond -en vindt- dat Jaap Tijman al dagen niet reageert op zijn E-mail verzoeken om toch alstublieft lid te mogen worden van de NSU club Nederland. Bekijk de foto's boven. Misschien dat Jaap ontwaakt, ja snurky we volgen u wel op eBay...


07-07-02: Christian von Klösterlein: je bedoelt zeker Dieter Korp: NSU Ro 80 - Die Geschichte des Wankelmotors. Motorbuch Verlag Stuttgart 1993. Ik heb nooit van vertaalplannen gehoord, en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er nog iets van komt aangezien de uitgever zo rond 1999 de hele rest van de niet verkochte oplage aan de NSU GmbH resp. het NSU- en Zweiradmuseum in Neckarsulm gegeven heeft. De uitgever heeft het mailadres www.motorpresse.de. Van Dieter Korp heb ik alleen zijn woonadres in de ledenlijst van de Duitse club, maar ik weet dat hij sinds jaren al moeilijk te benaderen is - hij is ook al oud.

We had contact with Christian von Klösterlein secretary-member of the German Ro-club (also dutch speaking and sometimes living in Holland). He has never heard of translation-plans, he dus not expect such a thing to happen because "motorbuch Verlag" sold the rest party books to the NSU GmbH and the NSU Zweirad museum in Neckarsulm.The E-mail adres of the publischer is www.motorpresse.de. He says he does not have an E-mail adres of Dieter Korp. Korb is old and difficult to reach.

Happy rotations!


04-07-02 : Marco Pignata komt met een initiatief om het Ro 80 boek van Korp in het Engels te vertalen. U kunt hieronder als u de Engelse taal machtig ben er meer over lezen.

From: Marco Pignata - Italia pignama@tiscali.it

Dear Ro 80 drivers , there is an idea which is continuoausly flashing in my head since years: translating Dieter Korp Ro80 book from German into English. Maybe that due to similarities with German language, Dutch Ro80 fans do not need it, but the rest of the non-German-understanding fans in the world do has no access to the precious infos contained in that.......I am wearing out my own book just watching pictures and trying to understand what is written there !!!!!!

The idea I launched years ago through the Italian NSU Club was to collect money between fans in order to pay for a translation to Italian : this proved unsuccessfull due to the low number of italian Ro80 "supporters" at that time. I think now it would be worth trying to propose the same idea through this website to the many English readers ( I am thinking about Ro80 fans worldwide) : launching a survey asking if anybody would be ready to spend some money to get the book translated, would enable us to count how many people and consequently how many $$$$ would be collectable to execute the translation to English version....then we could decide how to do the job !! I would personally be ready to spend some money to get the "bible" accessible to me !!! I understand this is not easy to do and realize that other aspects should be evaluated before (for example copyright rights) , but would like to hear your comments on that or any better idea > > Ciao !

Marco M. Pignata e-mail: pignama@tiscali.it

Thanks>>>>>>>>ciao Marco M. Pignata

-----Original Message----- From: Jan Hullegie [mailto:hug@telebyte.nl] Sent: Thursday, July 04, 2002 11:21 To: Pignata, Marco (MED) Subject: Re: Ro80 bible


27-06-02 : Zoals u waarschijnlijk al wel hebt opgemerkt als trouwe bezoeker aan de site, heeft u kunnen zien dat het lettertype wat kleiner is geworden waardoor het er wat overzichtelijker uit ziet. Nieuw is de rubriek persfoto's en op vrijwel alle pagina's is nu ook de lay-out aangepast. Het rommelt wat in Ro-land maar daar kan de webmaster nog nix (niks, niets) over zeggen.


21-06-02 : vandaag na vele jaren heeft de gele Ro 80 van de webmaster zijn eerste meters gereden, weliswaar op de oprit, maar toch! Ik ben er eigenlijk best wel een beetje trots op. Het oorspronkelijke plan was om eerst een paar tribunes te bouwen maar daar is nix meer van terecht gekomen. In stilte is het dan toch gebeurt wat menigeen, ja heren -u hoorde er ook zeker bij- niet voor mogelijk heeft gehouden. Vergroot de foto's maar eens, nog meer in het fotoalbum restauratie gele Ro webmaster.


17-06-2002 ;http://www.lindau.de/kultur/Ausstellungen/Wankel-ausstellung.htm  Volg deze link, uitstapje?

'Der Wankelmotor - Faszination einer Erfindung' zum 100. Geburtstag von Felix Wankel

Sonderausstellung vom 2. Juli - 6. Oktober 2002
in der Eilguthalle am Lindauer Seehafen
DE REST VAN HET INMIDDELS OUDE NIEUWS STAAT OP OUD NIEUWS ARCHIEF 1

Vandaag is het:

Deze  website ging 9 Januari 2001 in de eerste proefversie de lucht in.